Kurzy-njfj.cz

  

Jazyková výuka DE, FR

Kurzy němčiny francouzštiny

mail m.petru@tiscali.cz   tel+420 606 519 750

Blog

Francouzská kuchyně jednoduše na pomoc českým kuchařkám – jak na vánoční omáčku

Francouzská kuchyně je proslulá. Stává se téměř klišé poukazovat na její rozmanitost, rafinovanost, lehkost. Často ovšem narážíme na problem, kde sehnat všechny ty ingredience, kde vzít čas na složité kuchařské postupy a neméně jak hluboko sáhnout do kapsy, abychom si v souladu s pověstí, kterou francouzská kuchyně má, mohli říci : vařím francouzsky.


Následující recept nad všemi našemi strastmi elegantně mávne rukou, a přesto přináší dokonalý chuťový zážitek s kapkou rafinovanosti a vznešenosti, tak jak to od francouzské kuchyně očekáváme. Navíc nijak nezatíží naši peněženku. A čas přípravy? 20 minut.


Jmenuje se “teplý ovocný salát”, ale pro mne po jeho dokončení bylo vše jasné – vánoční omáčka. Moje babička, která vánoční omáčku vařila, strouhala do ní perník a pasírovala zeleninu, by možná užasla, jak jednuduchá její příprava může být.


A tady je :
Pro 4 porce
16 sušených meruněk
16 sušených švestek
1 větší hrst hrozinek
2 banány
2 pomeranče
1 lžíce rumu
oříšky dle chuti
 
1. Meruňky, švestky, hrozinky a oříšky dáme do hrnce.
2. Vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče a zalijeme jí ovoce v hrnci.
3. Přidáme trochu vody a přivedeme k varu.
4. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
5. Přidáme banány nakrájené na kolečka a mírně povaříme.
6. Přidáme šťávu z druhého pomeranče a dochutíme rumem.
 
Omáčku nebo chcete – li salát podáváme teplou.

Novinky

1.8.2017; Spuštěn nový web. Vítejte.

O mě

Mgr. Michaela Kunešová studovala na Univerzitě Karlově, Pedagogické fakultě obor francouzský jazyk – německý jazyk. V roce 2000 odjela na zahraniční studijní pobyt do Freiburgu im Breisgau, SRN, kde si prohlubovala jazykové a profesní kompetence.

Více

Blog

06/08/2018, 15:11
Konverzace je stále oblíbenou aktivitou při výuce cizích jazyků. Je to pochopitelné. Dříve se hledala odpověď na biflování slovíček. Jenže : konverzace...
08/05/2018, 09:35
Učební materiály mohou být lepší, horší nebo špatné. O těch špatných nebo horších řeč nebude, protože my zkrátka potřebujeme ty nejlepší. A můžeme si je...
19/01/2018, 11:15
Čeká Vás společenská událost ve společnosti rodilých Francouzů? Stolování a jídlo berou Francouzi velmi vážně, a chceme-li s nimi v této zálibě držet...
19/01/2018, 11:14
Tom Tykwer, autor např. slavného Lola běží o život (Lola rennt, 1998) je bezesporu jednou z nejzajímavějších osobností současného německého filmu. Německý...